Miksuję blenderem na gładki mus, dodaję sok z cytryny i gotuję do osiągnięcia pożądanej konsystencji (gotowałam około 30 minut). Mus truskawkowy pasteryzowany - 1 kg truskawek - około 250 g cukru (do smaku, my lubimy mniej) - sok 1/2 cytryny Zasypuję cukrem, mieszam i odstawiam, aż puszczą sok (w gorące dni zaledwie na 2h i to najlepiej do lodówki). Takie skarby wyjęte ze spiżarni po kilku miesiącach potrafią poprawić humor nawet w najbardziej pochmurne dni. To czas, kiedy zamykam aromat i słodycz wiosny w słoiki. W tym roku postanowiłam spróbować innej wersji - pasteryzowanej.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://straszniesmaczne.blogspot.com/2018/06/mus-truskawkowy-pasteryzowany.html