Placki z kaszy jaglanej 2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 1 jajko około 3/4 szkl mleka około 1/2 szkl mąki pszennej cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ugotowaną kaszę studzę i blenderem miksuję na gładką masę. Podaję z owocami, dżemem lub musem jabłkowym - obrane i pokrojone w kostkę jabłka prażę w rondelku z odrobiną wody i kiedy się zeszklą miksuję blenderem na gładko. Rewelacyjnie smakują podane prosto z patelni z musem jabłkowym, ale na zimno też są smaczne, więc można zabrać je w teren. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i na rozgrzany kładę łyżką porcję ciasta - jedna łyżka to jeden placuszek. Są idealne na śniadanie, choć nasz smyk czasem zajada je na obiad. Zapraszam więc na pyszne placki z kaszy jaglanej. Czasem daję też więcej mąki, wszystko po to, by otrzymać konsystencję dość gęstej śmietany.