Rogaliki z nadzieniem pistacjowym.Na ciasto krucho-drożdżowe Składniki ⦁ 250 g masła, w temperaturze

Effka
Ciasta
22.06.2018 8:34
Rogaliki z nadzieniem pistacjowym.Na ciasto krucho-drożdżowe Składniki ⦁ 250 g masła, w temperaturze

Składniki

Na ciasto krucho-drożdżowe

Składniki
⦁ 250 g masła, w temperaturze pokojowej
⦁ 3 szklanki mąki pszennej
⦁ 60 g drożdży świeżych lub 30 g drożdży suchych
⦁ 1 łyżka cukru pudru
⦁ 250 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%

Na nadzienie pistacjowe:

⦁ 300 g obranych i pozbawionych skórki niesolonych pistacji plus 100 gram pokruszonych pistacji jako dodatek do nadzienia

⦁ 75 ml wody
⦁ 200 g cukru
⦁ 200 gram kremu pistacjowego ze słoika

Przepis

1/3 szklanki śmietany, świeże drożdże (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką) i cukier wymieszać, zrobić rozczyn, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką , ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodać wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany, zagnieść ciasto. Pozostawić w lodówce na całą noc, dokładnie przykryte folią spożywczą.1/3 szklanki śmietany, świeże drożdże (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką) i cukier wymieszać, zrobić rozczyn, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką , ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodać wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany, zagnieść ciasto. Pozostawić w lodówce na całą noc, dokładnie przykryte folią spożywczą.

Pistacje wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i prażyć 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st C.
Z wody i cukru zrobić syrop, gotować aż syrop zagęści się i osiągnie temperaturę 120 st C.
Przelać na uprażone orzechy, ostawić do ostygnięcia na 10 minut;
Pistacje z syropem zmiksować na gęstą masę (w malakserze).Gładką masę przełożyć do miski i wymieszać z kremem pistacjowym ze słoika. Dodać 100 gram pokruszonych pistacji.