TRUSKAWNIK

Rurka
Ciasta
21.06.2018 10:14
TRUSKAWNIK
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

-3 jajka

-2 szklanki mąki

-0,5 szklanki mleka

-0,5 szklanki oleju

-2 płaskie łyżki proszku do pieczenia

-1 szklanka cukru

-1 cukier waniliowy

-400 gram truskawek

Przepis

  1. Myjemy truskawki, kroimy na plasterki.
  2. Blaszkę wysmarowujemy dokładnie tłuszczem.
  3. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, mieszamy mikserem.
  4. Masę przelewamy na blaszkę, układamy truskawki.
  5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (temperatura 180 °C) przez 30 minut, później zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy kolejne 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.

UWAGA. Możliwe, że ciasto po godzinie jeszcze nie będzie gotowe, ponieważ truskawki opadają na dno i puszczają wodę; kontrolujcie patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.

Zapraszam również: SMAKER, FACEBOOK, BLOG.