- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
-3 jajka
-2 szklanki mąki
-0,5 szklanki mleka
-0,5 szklanki oleju
-2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
-1 szklanka cukru
-1 cukier waniliowy
-400 gram truskawek
Przepis
- Myjemy truskawki, kroimy na plasterki.
- Blaszkę wysmarowujemy dokładnie tłuszczem.
- Do miski wrzucamy wszystkie składniki, mieszamy mikserem.
- Masę przelewamy na blaszkę, układamy truskawki.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku (temperatura 180 °C) przez 30 minut, później zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy kolejne 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
UWAGA. Możliwe, że ciasto po godzinie jeszcze nie będzie gotowe, ponieważ truskawki opadają na dno i puszczają wodę; kontrolujcie patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.