- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 5 min
Składniki
Spód:
-paczka ciastek (np. familijnych)
-1 duża łyżka masła
-1/3 tabliczki czekolady
Warstwa śmietanowa:
-0,5 l śmietany kremówki
-1 śnieżka
-1 szklanka mleka
-4 łyżki cukru pudru
-2 łyżki żelatyny
Dekoracja:
-40 dag truskawek
Przepis
- Kruszymy ciastka, rozpuszczamy masło oraz czekoladę (w dwóch osobnych naczyniach).
- Do ciastek dodajemy masło i czekoladę, mieszamy. Wykładamy spód na blachę i dogniatamy łyżką.
- Zalewamy żelatynę zimną wodą, odstawiamy na 10 minut.
- Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem.
- Zalewamy żelatynę wrzątkiem, mieszamy.
- Ubijamy śnieżkę na mleku, dodajemy partiami rozpuszczoną żelatynę przez sitko, miksujemy.
- Do ubitej śmietany dodajemy śnieżkę z żelatyną i mieszamy łyżką.
- Masę wykładamy na spód, wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Przed podaniem dekorujemy ciasto truskawkami.
PS Użyłam zwykłych ciastek kruchych, które sama piekłam.
Zachęcam do kliknięcia 👍 na moim facebookowym profilu- zawsze będziecie na bieżąco 😊 FACEBOOK.