Tarta z krewetkami i szparagami

Obiad
17.06.2018 12:07
Tarta z krewetkami i szparagami

Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – ok. 250 g krewetek ( ok. 15 sztuk) – 300 g szparagów – 1 szklanka gęstej śmietany 18% – 3/4 szklanki parmezanu – 250 g serka ricotta – 2 duże jaja – sól i pieprz – 1/2 ząbku czosnku Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Następnie wyciągnij z piekarnika i ułóż na cieście farsz (szparagi + krewetki) Wszystko zalej mieszanką jajeczno – śmietanową. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Sezon na szparagi powoli dobiega końca, dlatego dzisiaj prezentuję kolejny przepis na tartę ze szparagami 🙂 Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Szparagi myjemy, odrywamy starą końcówkę i kroimy na mniejsze kawałki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/tarta-z-krewetkami-i-szparagami/