Tofurniczki - wegańskie mini serniczki z truskawkami

Łukasz
Ciasta
13.06.2018 6:49
Tofurniczki - wegańskie mini serniczki z truskawkami

Tofurniczki - wegańskie mini serniczki z truskawkami Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Tofurnik: 2 kostki tofu (ok. 400 g) 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 4-6 łyżek cukru trzcinowego lub ksylitolu albo erytrytolu sok z 1 cytryny 2 łyżeczki agaru szczypta soli Galaretka truskawkowa na agarze: 250 g truskawek 1-2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu albo erytrytolu 1 łyżeczka agaru 6 dużych truskawek do dekoracji Spód z amarantusa: 1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego 50 g daktyli 2 łyżki oleju koksowego PRZYGOTOWANIE Spód z amarantusa Daktyle namocz we wrzątku przez 5 minut, a następnie odsącz z wody i zmiksuj razem z olejem kokosowym. Wegańskie mini serniczki nie wymagają również dużo pracy — wystarczy zagotować mleko kokosowe z agarem oraz ulubionym słodzidłem i zmiksować z kostką tofu. Zamiast twarogu używam tofu, a żelatynę podmieniłem na agar, z którym świetnie się pracuje, bo żeluje już w temperaturze pokojowej i można go bez problemu podgrzewać nawet kilkukrotnie. Ta odsłona tofurniczków jest również całkiem fit — spód przygotowałem z amarantusa ekspandowanego, daktyli oraz oleju kokosowego, a zamiast samego cukru możemy użyć ksylitolu lub erytrytolu. Tofurniczki to moja odpowiedź na mini serniczki na zimno w wersji wege, które nie wymagają pieczenia! Do kielicha blendera dodaj pokrojone w kostkę kostki tofu i wlej jeszcze ciepłe mleko kokosowe oraz sok z cytryny. Papilotki o średnicy 5 cm umieść w foremce na muffiny, nałóż po 2 łyżeczki gotowej masy i dociśnij ją do spodu formy. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając przez 2-3 minuty od zagotowania, aż mus zgęstnieje. Dodaj agar, sól, cukier trzcinowy lub wybrany słodzik oraz cukier waniliowy (lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego). Galaretka truskawkowa na agarze Truskawki umyj, odetnij im szypułki i zmiksuj blenderem na mus. Pamiętajcie również o dodatku wanilii i soku z cytryny, bo to one sprawiają, że dość bezpłciowy ser tofu jest smaczny. Gotuj powoli na małym ogniu przez 2-3 minuty, cały czas mieszając.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2018/06/Tofurniczki-z-Truskawkami.html