Wytrawne babeczki z mąki kukurydzianej z cukinią i serem

Przekąski
13.06.2018 10:19
Wytrawne babeczki z mąki kukurydzianej z cukinią i serem

Wersja do druku Ilość - 10 sztuk Składniki: - szklanka mąki kukurydzianej - 5 jajek (w temperaturze pokojowej) - pół niedużej cukinii (może być odrobinę więcej) - 100 g sera (ja miałam mozarellę, ale im bardziej wyrazisty w smaku, tym lepiej) - spora garść siekanego szczypiorku - sól - tłuszcz do wysmarowania foremki Jeśli jesteś u mnie już od jakiegoś czasu to wiesz, że ja bardzo lubię, jak czytelnicy informują mnie o swoich potrzebach, bo dzięki temu blog może być przydatny nie tylko dla mnie. Ciasto powinno się zrumienić z wierzchu, możesz je po upieczeniu wyciągnąć od razu z piekarnika, nie trzeba stopniowo wystudzać itp. Wsypuj na bieżąco mąkę na sitko i stopniowo, w niedużych ilościach przesiewaj wprost do miski, po czym delikatnie mieszaj wybranym przez Ciebie przyrządem (ja miałam widelec 😉 ). Koleżanka zapytała, czy nie znam przepisu z udziałem właśnie takiej mąki, bo zalega jej w szafie, a nie chce wyrzucać. Babeczki są o tyle super, że nie wymagają dużej ilości składników, nie używa się też do nich proszku do pieczenia. Tym razem padło na wytrawne babeczki z mąki kukurydzianej z cukinią i serem. Pierwotnie chciałam dodać całą cukinię, ale nie byłam pewna, czy ciasto ją udźwignie, ale jeśli chcesz, to możesz zaryzykować. Twoje wytrawne babeczki z mąki kukurydzianej z cukinią i serem są już gotowe! Ponadto zachęcam do użycia serów ostrych w smaku, np. cheddar, grana padano czy parmezan, bo dzięki nim babeczki będą bardziej wyraziste. jeśli są w całości, to dorzucaj po jednym i miksuj na małych obrotach. - Gdy już mąka będzie dobrze rozmieszana z jajkami stopniowo dodawaj ser i tak samo delikatnie mieszaj.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://opycha.pl/wytrawne-babeczki-z-maki-kukurydzianej-z-cukinia-i-serem/