Składniki: Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy jeszcze wzdłuż na pół - w sumie z trzech/czterech filetów powinniśmy otrzymać 12/16 kawałków. Mięso smażymy na patelni partiami, na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min, aby tylko białko mięsa się ścięło. Gotujemy w osobnym garnku, w wodzie z dodatkiem cukru oraz soku z cytryny przez 13-15 min. Na końcu dodajemy śmietankę oraz zagęszczamy mąką - w pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę pszenną i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Po tym czasie, mięso wyciągamy na talerz, a do bulionu dodajemy miękkie szparagi i całość blendujemy na gładki krem. W tym czasie przygotowujemy szparagi: Białe szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końce i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 20-25 min., na małym ogniu.