Składniki: Ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania - 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży) - 1 szklanka mleka - 3 łyżki cukru - 1 jajko - 1 żółtko - 60 g masła - szczypta soli Budyń: - 400 ml mleka - 1 budyń waniliowy - 2 łyżki cukru Ale nic tak nie smakuje jak domowe drożdżówki prosto z piekarnika, a podczas ich pieczenia zapach roznosi się nie tylko po całym mieszkaniu, ale także po całym piętrze i kusi domowników oraz sąsiadów 😉 Ale nic tak nie smakuje jak domowe drożdżówki prosto z piekarnika, a podczas ich pieczenia zapach roznosi się nie tylko po całym mieszkaniu, ale także po całym piętrze i kusi domowników oraz sąsiadów 😉 Po tym czasie, w każdej bułeczce umieszczamy po 3-4 maliny. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-23 min. Po tym czasie, w każdej bułeczce umieszczamy po 3-4 maliny. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-23 min. W między czasie przygotowujemy budyń: Z podanej porcji mleka odlewamy około 1/2 szklanki i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy. W między czasie przygotowujemy budyń: Z podanej porcji mleka odlewamy około 1/2 szklanki i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15-20 min, aby ciasto urosło. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15-20 min, aby ciasto urosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką pszenną na placek o wielkości ok. 30 x 40 cm. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i energicznie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i energicznie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Roladę tniemy w plastry o grubości około 3-4 cm. Roladę tniemy w plastry o grubości około 3-4 cm. Drożdżówki z budyniem i malinami Zakręcone bułeczki drożdżowe na słodko... z budyniem waniliowy i świeżymi malinami, polane rozpuszczoną białą czekoladą. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące dodajemy jeszcze niewielką ilość mąki pszennej i wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące dodajemy jeszcze niewielką ilość mąki pszennej i wyrabiamy.