Składniki na 8 porcji: - 1 kg truskawek - duży kubek 200 ml jogurtu greckiego - 3 x po 2 łyżeczki żelatyny - 3 x po 2 łyżki cukru lub ksylitolu (w wersji fit) - deser jest mało słodki, jeśli wolicie opcję słodką to zwiększcie ilość cukru - woda Ponieważ sezon na truskawki w pełni, to staram się wykorzystywać te owoce na wszystkie możliwe sposoby, tak aby nadrobić wszystkie miesiące, kiedy świeże truskawki były niedostępne. Ponieważ sezon na truskawki w pełni, to staram się wykorzystywać te owoce na wszystkie możliwe sposoby, tak aby nadrobić wszystkie miesiące, kiedy świeże truskawki były niedostępne. Sposób przygotowania: 1) Truskawki myjemy i usuwamy szypułki 2) 0,5 kg truskawek blendujemy ze 150 ml przegotowanej wody i 2 łyżkami cukru lub ksylitolu. Wyjmujemy truskawki, a w wodzie rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny i 2 łyżki cukru lub ksylitolu. W miseczce rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny w kilku łyżkach wrzątku, dodajemy to do zblendowanych truskawek i dokładnie mieszamy. Mus truskawkowy przekładamy do szklanek lub miseczek i wstawiamy do lodówki 3) Jogurt grecki miksujemy z 2 łyżkami cukru lub ksylitolu. W miseczce rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny w kilku łyżkach wody.