Ciasto bez pieczenia z kajmakiem i imbirem

Anna
Ciasta
02.01.2019 9:10
Ciasto bez pieczenia z kajmakiem i imbirem

Masa z kajmakiem: - 460 g masy krówkowej (kajmak) - 250 g serka mascarpone - 300 ml śmietany 30% (schłodzić) - 3 łyżeczki żelatyny w proszku Masa kokosowa: - 2 budynie śmietankowe bez cukru (razem 80 g) - 400 ml mleczka kokosowego - 350 ml mleka - 1/2 szklanki cukru - szklanka wiórków kokosowych Polewa: - 150 g czekolady z zawartością co najmniej 45% kakao - łyżeczka miodu naturalnego - 70 ml śmietany 30% Dodatkowo: - 450 g herbatników kakaowych - 4 łyżki wiórków kokosowych (do dekoracji) - migdały do dekoracji (opcjonalnie) Jak zrobić ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem? Masa kokosowa: - W zimnym mleku rozmieszać budynie. Składniki na ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem: (forma 23 cm x 33 cm x 7 cm) Ciasto bez pieczenia z kajmakiem i kokosem to deser, który jest o umiarkowanej słodyczy, szybko się przygotowuje i świetnie smakuje. Z podanych składników wychodzi duża forma ciasta, można również zrobić z połowy składników w mniejszej foremce. - Mleczko zdjąć na chwilę z palnika i dokładnie wymieszać z rozmieszanym wcześniej budyniem. - Masę z kajmakiem wyłożyć na herbatnikach i przykryć ją kolejną warstwą herbatników. - Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodawać po łyżce serek mascarpone, a gdy serek będzie już wmieszany, powoli miksują dodawać masę kajmak. Polewa: - Czekoladę rozdrobnić, dodać śmietanę, miód i rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Masa z kajmakiem: - Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, aby napęczniała, po czym delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować). Ciasto po zastygnięciu dobrze się kroi i jest podzielne, gdyż nawet mały kawałeczek szybko zaspokaja chęć na słodycze.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kuchcikgotuje.pl/2018/12/ciasto-bez-pieczenia-z-kajmakiem-i.html