Składniki
Ciasto szpinakowe
- 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 170 g mąki tortowej
- 210 g mąki krupczatki
- 250 g cukru
- 3 duże jajka
- 250 ml oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Frużelina truskawkowa
- 350 g truskawek *
- 50 ml zimnej wody
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem stracciatella
- 300 ml śmietany kremówki **
- 200 g mascarpone
- 40 g czekolady gorzkiej
- 4 łyżki cukru pudru
Przepis
Ciasto szpinakowe
- Mąkę krupczatkę i mąkę tortową przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Szpinak rozmrażamy i odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy bardzo powoli olej.
- Następnie dodajemy szpinak i partiami oba rodzaje mąki. Mieszamy bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 26 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez godzinę lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy i odcinamy wierzch. Wierzch rozdrabniamy na okruszki.
Frużelina truskawkowa
- Truskawki (200 g) blendujemy na gładki mus. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z palnika. W niewielkiej ilości gorącej wody ( około 10 łyżek ) rozpuszczamy dokładnie żelatynę i dodajemy do musu. Pozostałe truskawki kroimy na mniejsze kawałki (ja pokroiłam każdą truskawkę na 4 części ) i dodajemy do musu truskawkowego. Mieszamy i odstawiamy na bok. Kiedy truskawki wystygną, wstawiamy do lodówki. Gęstą frużelinę wykładamy na wydrążony spód ciasta i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia frużeliny.
Krem straciatella
- Do śmietany dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywny, puszysty krem. Pod koniec ubijania dodajemy schłodzone mascarpone i startą czekoladę. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowany krem wykładamy na frużelinę, tworząc kopiec. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem szpinakowym, lekko dociskając ciasto do kremu. Ciasto chłodzimy w lodówce.
- * użyłam mrożonych malin
- ** użyłam śmietany 48%