Schab duszony w sosie pomidorowym – Składniki: 4 grube plastry schabu (ok. 550g) 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku sól i pieprz, papryka słodka do doprawienia mięsa mąka do oprószenia mięsa 1 puszka pomidorów krojonych 500ml bulionu mięsnego (np. przecedzony rosół) lub warzywnego (z tego przepisu: bulion warzywny przepis ) ) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oreagano 1 łyżeczka cukru 2 czubate łyżeczki mąki pszennej + odrobina zimnej wody (do zagęszczenia sosu) sól i pieprz do smaku 50 ml śmietanki 30% Schab duszony w sosie pomidorowym – Wykonanie: Plastry schabu umyć, osuszyć, delikatnie rozbić tłuczkiem. Schab duszony w sosie pomidorowym – czyli pyszne duszone mięsko w aromatycznym sosie z pomidorów i ziół. Najlepiej przed zagęszczeniem sosu wyjąć mięso z patelni, łatwiej i dokładniej będzie rozprowadzić roztwór wody z mąką w sosie pomidorowym. Mój poprzedni przepis na schab duszony cieszy się dużą popularnością, więc myślę, że i ten przepis na schab w sosie przypadnie Wam również do gustu. Jeśli lubicie wieprzowinę w sosie, to polecam spojrzeć również na ten przepis: Schab w sosie. Na patelni, na której wcześniej smażyło się mięso, zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i smażyć całość przez ok. pół minuty, cały czas mieszając. Schab w sosie pomidorowym możemy podawać z ziemniakami, ryżem bądź kaszą. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso z obu stron, a po usmażeniu ściągnąć z patelni. Polecam spojrzeć na przepis: Schab w sosie.