Tak właśnie jest w naszej sałatce, w której wykorzystaliśmy botwinkę jako podstawę, na której wyłożyliśmy podsmażone morele, gruszki i kozi ser, składniki miękkie i kremowe w konsystencji, dla których kontrę stanowią podprażone, słone orzechy laskowe. Na talerz wyłóż liście botwinki, na niej ułóż gruszkę i morele, ser, usmażone buraczki, a na nich cebulkę. Pół niedużej czerwonej cebuli Pęczek botwinki 3-4 łyżki bułki tartej do panierowania sera 2-3 łyżki octu balsamicznego (lub łyżeczka miodu i 2 łyżki cytryny) 1 łyżka oleju Ściągnij z patelni, przesyp do ściereczki lub papierowego ręcznika i energicznie pocieraj, żeby pozbyć się brązowej, gorzkawej osłonki na orzechach. Dzięki panierce ser zarumieni się, będzie lekko chrupki z zewnątrz i kremowy w środku i nie roztopi podczas smażenia. Po obtoczeniu w panierce kładź ser na średnio rozgrzanej patelni, podlanej niewielką ilością oleju. Pokrój kozi ser na krążki grubości centymetra i zwilż wodą z obydwu stron, po to, żeby panierka lepiej do nich przylegała. Ponownie wsyp je na patelnię, wlej łyżkę oleju i obtocz w nim orzeszki. Dodaj ocet balsamiczny (lub miód i cytrynę) i smaż do czasu, aż buraczki zrobią się al dente- 2-3 minuty. Mocno rozgrzej patelnię i przez około dwie minuty grilluj na niej owoce ułożone przecięciem do patelni. W tej sałatce z botwinki słodkie smaki przełamaliśmy uprażonymi solonymi orzeszkami laskowymi. Niewiele jest nowalijek równie pysznych jak młody buraczek ćwikłowy, jeszcze nie rozwinięty, słodki i soczysty z pióropuszem zielonych liści pokrytych siatką purpurowych żyłek. Smaż około minuty z każdej strony, albo do czasu, aż serek się przyrumieni. Liście znakomicie nadają się jednak na bazę do sałatek, a niewielkie buraczki, cienko pokrojone mogą jej nadać chrupkości i charakteru. Rozgrzej patelnię, wlej łyżkę oleju i wyłóż na niego buraczki i łodyżki. Buraczki pokrój w cienkie plasterki, a łodyżki w małe kawałki. Liczba porcji: 2 W sklepach są już pierwsze botwinki i pierwsze morele! Po kilku minutach smażenia zdejmij orzechy z ognia i mocno posyp solą. Pokrój cebulę w cieniutkie piórka i smaż, aż ładnie się zrumienią. Składniki: Rolada z sera koziego 100 gram Kilka moreli 1 gruszka Garść orzechów laskowych