Przekąski na imprezę ; Sałatki na Sylwestra ; Przekąski na Sylwestra ; Przepisy na Sylwestra Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej – Składniki: - 500g dość małych pieczarek (+pieprz, sól, papryka słodka do oprószenia) - 3 średnie jajka - 3-4 czubate łyżki mąki pszennej - pieprz, sól - 1 płaska łyżeczka bazylii (można też dodać inne swoje, ulubione zioła) - bułka tarta do panierowania - olej rzepakowy do smażenia Składniki na zalewę: - 1,5 litra wody - 1 szklanka octu - 100g koncentratu pomidorowego 30 % - 3 czubate łyżki cukru - 1 płaska łyżka soli - 1 cebula - 2 liście laurowe, - 3 ziarnka ziela angielskiego, - 6 ziarnek pieprzu Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej – Wykonanie: - Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł:Pieczarki – obierać czy myć?), pozbawić trzonków (Panierować będziemy tylko kapelusze. Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej, możecie przygotować w wersji podstawowej – czyli z pieczarkami panierowanymi tylko w bułce tartej, lub w wersji rozszerzonej – z panierką parmezanową (przepis znajdziecie tutaj: Na patelni rozgrzać porządnie olej (najlepiej w takiej ilości, by pieczarki były w nich w 1/3 zanurzone). Trzonki można pokroić w paseczki i podsmażyć, a następnie podać je na talerzu wraz z panierowanymi pieczarkami). - Każdy kapelusz otoczyć w wyżej przygotowanym cieście, a następnie w bułce tartej. Następnie schować do lodówki (najlepiej na całą noc, by pieczarki się ‘przegryzły’).