Składniki (na 6 porcji): 400g filetu z indyka (dałam polędwiczki) 1 duża cebula 1 marchew 2 puszki krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 1 papryczka chili kumin rzymski mielona kolendra kilka gałązek tymianku pieprz czarny sól olej natka pietruszki lub kolendra Smacznego! 400g filetu z indyka (dałam polędwiczki) 1 duża cebula 1 marchew 2 puszki krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 1 papryczka chili kumin rzymski mielona kolendra kilka gałązek tymianku pieprz czarny sól olej natka pietruszki lub kolendra W głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, włożyć mięso, zrumienić z każdej strony, mięso odsunąć na bok, a na patelnię wrzucić cebulę, czosnek i marchew, podsmażać przez kilka minut mieszając. W głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, włożyć mięso, zrumienić z każdej strony, mięso odsunąć na bok, a na patelnię wrzucić cebulę, czosnek i marchew, podsmażać przez kilka minut mieszając. Mięso i warzywa wymieszać, wlać ok pół szklanki wody, dodać pomidory z puszki, wymieszać, zagotować, dusić na małym ogniu ok 15 minut. Mięso i warzywa wymieszać, wlać ok pół szklanki wody, dodać pomidory z puszki, wymieszać, zagotować, dusić na małym ogniu ok 15 minut. - Czyli co?? - Czyli chili:) Chili con carne, czyli papryka chili z mięsem. W tym czasie obrać cebulę i marchew, cebulę pokroić w kostkę, marchew w półplasterki. W tym czasie obrać cebulę i marchew, cebulę pokroić w kostkę, marchew w półplasterki. Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, kolendrą, odstawić na 15 minut. Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, kolendrą, odstawić na 15 minut. To popularna jednogarnkowa potrawa kuchni tex-mex, czyli kuchni z pogranicza teksańsko-meksykańskiego, a jej składnikami są papryka chili, cebula, pomidory, wołowina, fasola.