Miseczkę odstawić na stół, dodać pozostałe 70g czekolady, poczekać aż się rozpuści, wymieszać. Figi zanurzać w czekoladzie (najłatwiej to robić nadziewając figi na patyczek do szaszłyków lub pomagając sobie dwoma widelcami), wykładać na silikonową matę lub papier do pieczenia. Składniki: 20 miękkich suszonych fig 100ml rumu lub koniaku 200g marcepanu 200g gorzkiej czekolady mak, siekane pistacje do posypania Figi zalać alkoholem, odstawić na 2 godziny. Teraz gdy komuś powiem, że dam mu figę z makiem, proszę rozumieć to dosłownie:) Można ułożyć je w papilotkach, ładnie zapakować i obdarować ukochaną osobę. Wstawić od lodówki, żeby szybciej zastygły (w lodówce nie powinno być innych produktów o mocnym zapachu, inaczej nasze czekoladki będą pachnieć np. wędliną:). Słodkiego dnia!