Szarlotka z bezą i orzechami

Julianna

Ciasta

05.03.2017 11:22

Szarlotka z bezą i orzechami

Szarlotka z bezą i orzechami ciasto:1,5 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia120g masła3 żółtka (z dużych jajek)2 łyżki cukru pudru1 łyżka śmietanynadzienie:1,5kg jabłek (szara reneta, antonówka)2 łyżki cukruszczypta cynamonu (opcjonalnie)beza:3 białka (z dużych jajek)100g cukru2 łyżeczki mąki ziemniaczanej1 łyżka octu winnegogarść orzechów włoskichCiasto: masło posiekać z mąką, proszkiem i cukrem pudrem, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Szarlotka pysznie smakuje zarówno na ciepło z gałką lodów, jak również na zimno, gdy na bezie pojawia się złota rosa. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok 0,5cm, wyłożyć nim dno i boki tortownicy (24cm). Jabłka obrać, pokroić w kostkę, posypać cukrem, podlać ok 1/3 szklanki wody i dusić, aż zmiękną, ale jeszcze nie będą się rozpadać.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://obiadgotowy.blogspot.com/2017/03/szarlotka-z-beza-i-orzechami.html