Składniki na 4 porcje 200g śmietanki 30% 100 ml mleka 3,2% 2 łyżeczki cukru pudru 1,5 łyżeczki herbaty matcha w pudrze 3/4 łyżki żelatyny 1/8 szklanki wody zielony cukier / kwiaty jaśminu / perełki cukrowe Wykonanie 1. Mleko i śmietankę umieszczamy w rondelku i stawiamy na gazie. Po chwili dodajemy herbatę matcha i za pomocą łyżki lub małej miotełki mieszamy aż grudki herbaciane całkiem się rozpuszczą. 3. Żelatynę zalewamy wodą do spęcznienia. Dlatego wydała mi się doskonała do przygotowania panna cotty, której kremowy smak śmietanki wspaniale połączył się z cierpką, herbacianą matchą. W trakcie podgrzewania dodajemy cukier i dokładnie mieszamy do połączenia się z mleczno-śmietankowym płynem. 5. Masę przelewamy do miseczek, kokilek, przezroczystych naczynek, które umieszczamy w lodówce do schłodzenia. 6. Schłodzoną panna cottę dekorujemy dowolnie – perełkami cukrowymi, jaśminem i zielonym cukrem. Do tego smaku trzeba się po prostu przekonać.