Składniki ciasto czekoladowe 100 g dobrej gorzkiej czekolady 3 jajka 60 g masła (może być także solone) 60-70 g cukru trzcinowego (a najlepiej muscavado) krem 125 g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki 36% kilka kropel esencji waniliowej kilka kropel soku z cytryny 2 płaskie łyżki cukru pudru można dodać kilka kropel swojego ulubionego likieru świeże owoce sezonowe Wykonanie Do rondelka o grubym dnie wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę, cukier oraz masło. Ma wszystko, co dobre, a połączenie czekoladowego brownie z delikatnym kremem to raj dla podniebienia. Pianę łączymy z masą czekoladową za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Mascarpone łączymy z cukrem, śmietanką, sokiem z cytryny, wanilią i likierem. Gdy masa będzie chłodna, wbijamy po żółtku i za pomocą miotełki mieszamy do połączenia się składników. Tak naprawdę krem możemy przygotować bez pomocy miksera, używając jedynie łyżki. Masę wykładamy na brownie, dekorujemy gęsto ulubionymi owocami. Upieczone ciasto odstawiamy do przestudzenia, a w tym czasie przygotowujemy krem. Będzie pysznie! Wierzch brownie można obsypać płatkami kokosa i udekorować listkami mięty. Krem z każdymi będzie smakował przepysznie! Masę zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Białka (najlepiej schłodzone) ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę.