Gołąbki z młodą kapustą (wersja bez zawijania)

Magdalena

Obiad

01.06.2018 15:48

Gołąbki z młodą kapustą (wersja bez zawijania)

Była, to czysta improwizacja, która udała się w 100% (niestety nie odtworzę jej w 100%, więc polecam Wam tradycyjny sos do gołąbków (w razie potrzeby należy zwiększyć ilość składników): 1,5 l bulionu drobiowego 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 Inspiracje znalazłam na stronie Ewa gotuje Składniki: 0,460 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 100 g białego ryżu 1 młoda kapusta 1/2 dużej cebuli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki olej do podsmażenia Przygotowanie: Cebulę siekam i podsmażam na oleju. i 1/2 – 2 łyżki mąki pszennej (w zależności od preferowanej gęstości sosu, w razie czego można rozcieńczyć sos wodą i doprawić) sól, pieprz, słodka lub ostra czerwona papryka do smaku Gołąbki z młodą kapustą w wersji bez zawijania są naprawdę proste w przygotowaniu, smaczne i sycące. Po tym czasie zagęszczamy sos mąką i doprawiamy do smaku (w zależności od upodobań słodką lub ostrą czerwoną papryką). Podsmażam delikatnie z obu stron (robię to po to, aby nie rozpadły się gdy będę je gotować w sosie). Kapustę drobno szatkuję lub trę na tarce na dużych oczkach (tak robię najczęściej, gołąbki są delikatniejsze, nam tak najbardziej smakują). Do kapusty dodaję ugotowany wcześniej ryż (zimny), mięso mielone, podsmażoną cebulę, wbijam 1 jajko i dodaję przyprawy (sól, pieprz i słodką czerwoną paprykę). Sos do gołąbków: Dziś zrobiłam gołąbki w sosie pomidorowo-bazyliowym. Dusiłam w sosie gołąbki przez około 40 minut.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/golabki-z-mloda-kapusta-wersja-bez-zawijania/