Jednym z sekretów piękna i młodości jest koenzym Q10, który jest przeciwutleniaczem znajdującym się w każdej komórce ciała. Główną jego funkcją jest walka z wolnymi rodnikami, które niszczą komórki sprawiając, że organizm, a w tym skóra, szybciej się starzeje. Dodatkową funkcją koenzymu Q10 jest również ułatwianie wytwarzania energii przez komórki, co wzmacnia odporność oraz twardość mięśni.
Spożywając odpowiednie produkty jesteśmy w stanie spowodować większą produkcję tego enzymu. Co warto włączyć do diety?
#Brokuły
Substancja ta obecna jest w brokułach i kiełkach brokułów. Należy jednak pamiętać, że jedynie świeże warzywa są jej źródłem. Mrożonki są lepszym wyborem niż całkowite zrezygnowanie z jedzenia brokułów, ale należy zawsze na pierwszym miejscu stawiać świeże brokuły.
#Szpinak
Najwięcej roślinnego koenzymu Q10 znajdziemy jednak w szpinaku. O ile nie ma zdrowotnych przeciwwskazań, powinniśmy jeść do najczęściej jak się da.
#Kurczak
Mięso z kurczaka i ogólnie mięso jest dobrym źródłem tego koenzymu. Czerwone mięso jednak jest bardzo tłuste, kaloryczne i ciężko strawne. Warto więc postawić na mięso kurczaka, a szczególnie udka.
#Łosoś
Łosoś jest tłustą rybą, która zawiera kwasy omega-3, omega-6, które są niezbędne do odbudowania koenzymu Q10. Z rybami jednak nie warto przesadzać. Pamiętaj, aby jeść je maksymalnie 3-4 razy w tygodniu.
#Orzechy
Orzechy są doskonałym źródłem roślinnego koenzymu Q10. Zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe i wiele witamin rozpuszczalnych w tłuszczu.
#Tofu
Tofu w 100% składa się z białka roślinnego pozyskanego z fasoli sojowej. Zawiera bardzo dużą ilość wapnia i właśnie koenzymu Q10. Doskonale chroni więc mięśnie i kości.