Koenzym Q10 – sekret młodości. Co jeść, aby wytwarzać go więcej?

Agnieszka
Dieta i żywienie
30.05.2018 16:14
Koenzym Q10 – sekret młodości. Co jeść, aby wytwarzać go więcej?

Jednym z sekretów piękna i młodości jest koenzym Q10, który jest przeciwutleniaczem znajdującym się w każdej komórce ciała. Główną jego funkcją jest walka z wolnymi rodnikami, które niszczą komórki sprawiając, że organizm, a w tym skóra, szybciej się starzeje. Dodatkową funkcją koenzymu Q10 jest również ułatwianie wytwarzania energii przez komórki, co wzmacnia odporność oraz twardość mięśni.

Spożywając odpowiednie produkty jesteśmy w stanie spowodować większą produkcję tego enzymu. Co warto włączyć do diety?

Zdjęcie Koenzym Q10 – sekret młodości. Co jeść, aby wytwarzać go więcej? #1

#Brokuły

Substancja ta obecna jest w brokułach i kiełkach brokułów. Należy jednak pamiętać, że jedynie świeże warzywa są jej źródłem. Mrożonki są lepszym wyborem niż całkowite zrezygnowanie z jedzenia brokułów, ale należy zawsze na pierwszym miejscu stawiać świeże brokuły.

#Szpinak

Najwięcej roślinnego koenzymu Q10 znajdziemy jednak w szpinaku. O ile nie ma zdrowotnych przeciwwskazań, powinniśmy jeść do najczęściej jak się da.

#Kurczak

Mięso z kurczaka i ogólnie mięso jest dobrym źródłem tego koenzymu. Czerwone mięso jednak jest bardzo tłuste, kaloryczne i ciężko strawne. Warto więc postawić na mięso kurczaka, a szczególnie udka.

Zdjęcie Koenzym Q10 – sekret młodości. Co jeść, aby wytwarzać go więcej? #2

#Łosoś

Łosoś jest tłustą rybą, która zawiera kwasy omega-3, omega-6, które są niezbędne do odbudowania koenzymu Q10. Z rybami jednak nie warto przesadzać. Pamiętaj, aby jeść je maksymalnie 3-4 razy w tygodniu.

#Orzechy

Orzechy są doskonałym źródłem roślinnego koenzymu Q10. Zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe i wiele witamin rozpuszczalnych w tłuszczu.

#Tofu

Tofu w 100% składa się z białka roślinnego pozyskanego z fasoli sojowej. Zawiera bardzo dużą ilość wapnia i właśnie koenzymu Q10. Doskonale chroni więc mięśnie i kości.