Sałatka parmeńska z jajkiem

Ewelina
Sałatki
19.05.2014 9:43
Sałatka parmeńska z jajkiem

Przepis

Składniki:

4 jajka ugotowane na półtwardo lub twardo;

szynka parmeńska lub szwarcwaldzka;

kilka liści sałaty dębolistnej;

kilka liści sałaty rzymskiej;

garść roszponki lub rukwi wodnej;

młoda cukinia;

pomidor;

oliwa z oliwek lub olej rzepakowy;

sos balsamiczny;

sól;

opcjonalnie: czarny lub biały sezam, albo uprażony słonecznik łuskany;

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na półtwardo lub twardo - oba rodzaje będą bardzo dobrze pasowały do sałatki.

Sałaty dokładnie wypłukać i osuszyć w ręczniku. Gdy sałaty będą suche, należy je porwać na kawałki - pamiętajmy, żeby nie porwać ich za bardzo - kawałki muszą być reprezentatywne i duże.

Podartą sałatę umieszczamy na dnie miski - ja wybrałam formę do tarty.

Na sałatę kładziemy roszponkę lub rukiew wodną. Całość delikatnie mieszamy - zagarniając rękami od spodu do góry.

Na tak przygotowane sałaty kładziemy pokrojoną w półksiężyce cukinię - talarki na pół.

Następnie kładziemy na to półksiężyce pomidora.

Nie mieszamy - reszta sałatki powinna być układana piętrowo.

Kropimy zawartość miski łyżką oliwy i solimy wedle uznania.

Szynkę parmeńską lub szwarcwaldzką rozdzieramy na mniejsze kawałki i rozkładamy na wierzchu sałatki. Ostudzone jajka obieramy i kroimy na ćwiartki. Układamy na wierzchu sałatki.

Całość polewamy sosem balsamicznym - pamiętamy, żeby nie przesadzić. Sos ma intensywny i wyraźny smak.

Dla ładniejszego efektu - można posypać wierch sałatki czarnym lub białym sezamem.

Jeśli nie posiadamy w domu sezamu - wystarczy przez moment prażyć łuskany słonecznik na patelni. Poczekać aż ostygnie i posypać wierzch sałatki.

Sezam lub słonecznik są elementem ozdobnym, ale nie tylko - posiadają walory smakowe, które urozmaicają sałatkę. Wzbogacają o coś chrupiącego.

Parmeńska z jajkiem powinna smakować także panom. Mamy w niej źródło białka w postaci jajek i szynki.

Polecam na kolacje we dwoje lub w większym gronie.

Smacznego!

Źródło:

http://scientistinthekitchen.blogspot.com/2014/05/parmenska-z-jajkiem.html