Przepis
Składniki:
4 jajka ugotowane na półtwardo lub twardo;
szynka parmeńska lub szwarcwaldzka;
kilka liści sałaty dębolistnej;
kilka liści sałaty rzymskiej;
garść roszponki lub rukwi wodnej;
młoda cukinia;
pomidor;
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy;
sos balsamiczny;
sól;
opcjonalnie: czarny lub biały sezam, albo uprażony słonecznik łuskany;
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na półtwardo lub twardo - oba rodzaje będą bardzo dobrze pasowały do sałatki.
Sałaty dokładnie wypłukać i osuszyć w ręczniku. Gdy sałaty będą suche, należy je porwać na kawałki - pamiętajmy, żeby nie porwać ich za bardzo - kawałki muszą być reprezentatywne i duże.
Podartą sałatę umieszczamy na dnie miski - ja wybrałam formę do tarty.
Na sałatę kładziemy roszponkę lub rukiew wodną. Całość delikatnie mieszamy - zagarniając rękami od spodu do góry.
Na tak przygotowane sałaty kładziemy pokrojoną w półksiężyce cukinię - talarki na pół.
Następnie kładziemy na to półksiężyce pomidora.
Nie mieszamy - reszta sałatki powinna być układana piętrowo.
Kropimy zawartość miski łyżką oliwy i solimy wedle uznania.
Szynkę parmeńską lub szwarcwaldzką rozdzieramy na mniejsze kawałki i rozkładamy na wierzchu sałatki. Ostudzone jajka obieramy i kroimy na ćwiartki. Układamy na wierzchu sałatki.
Całość polewamy sosem balsamicznym - pamiętamy, żeby nie przesadzić. Sos ma intensywny i wyraźny smak.
Dla ładniejszego efektu - można posypać wierch sałatki czarnym lub białym sezamem.
Jeśli nie posiadamy w domu sezamu - wystarczy przez moment prażyć łuskany słonecznik na patelni. Poczekać aż ostygnie i posypać wierzch sałatki.
Sezam lub słonecznik są elementem ozdobnym, ale nie tylko - posiadają walory smakowe, które urozmaicają sałatkę. Wzbogacają o coś chrupiącego.
Parmeńska z jajkiem powinna smakować także panom. Mamy w niej źródło białka w postaci jajek i szynki.
Polecam na kolacje we dwoje lub w większym gronie.
Smacznego!
Źródło:
http://scientistinthekitchen.blogspot.com/2014/05/parmenska-z-jajkiem.html