Brązowy cukier często reklamowany jest jako zdrowy dodatek. W rzeczywistości jest on niewiele mniej kaloryczny, niż biały cukier. Dodatkowo, producenci często po prostu barwią biały cukier na brązowo, by sprzedać go po dużo wyższej cenie. Nie jest więc tak, że brązowy cukier możemy jeść bez ograniczeń.
#Pozyskiwanie
Brązowy cukier trzcinowy pozyskiwany jest w praktycznie taki sam sposób, co cukier biały. Nic więc nie świadczy o tym, aby na tym etapie miał on więcej zalet niż cukier pozyskiwany z buraków cukrowych.
#Kolor
Nawet jeśli producenci nie oszukują swoich klientów i brązowy kolor jest naturalny, oznacza to tylko tyle, że cukier nie został oczyszczony z melasy w porównaniu do cukru białego.
#Zawartość sacharozy
Zawartość sacharozy w obu produktach jest bardzo podobna. Z tego względu ani cukrzycy, ani osoby odchudzające się nie powinny sięgać po biały i brązowy cukier.
Czym więc słodzić?
Najlepszym wyborem okazuje się stewia, która ma szereg drogocennych dla zdrowia właściwości. Jest ona kilkadziesiąt razy bardziej słodka niż cukier, ale nie zawiera kalorii. 1 łyżeczka stewi daje słodycz porównywalną do szklanki cukru zwykłego!
Jakie właściwości zdrowotne ma stewia?
--Obniża ciśnienie
--Reguluje poziom cukru we krwi
--Wspomaga układ immunologiczny
--Pomaga zwalczyć nałogi
--Hamuje stany zapalne w organizmie