Co wiemy o cukrze: kiedy on może być zdrowym?

Agnieszka
Zdrowie
14.04.2020 10:22
Co wiemy o cukrze: kiedy on może być zdrowym?

Cukry to związki chemiczne zaliczające się do grupy węglowodanów, będących podstawowymi składnikami odżywczymi, stanowiącymi niezbędny element naszej diety. Ostatnimi laty w mediach aż roi się od informacji o szkodliwości cukru. Cukier często nazywany jest „białą śmiercią” czy też „słodkim zabójcą”. Uzależnia, przyczynia się do rozwoju wielu chorób, jak np. próchnica, cukrzyca czy tez miażdżyca zwiększająca ryzyko zawału serca. Czy naprawdę cukier pojawiający się w większości pokarmów, które spożywamy jest aż tak niebezpieczny?

Zdjęcie Co wiemy o cukrze: kiedy on może być zdrowym? #1

Najważniejszy jest balans

Cukier jak każda substancja spożywana w nadmiarze może być niebezpieczny, uzależniać
i powodować występowanie wspomnianych wcześniej chorób. Tutaj warto pamiętać, że szczególnie niebezpieczne są przetworzone roztwory cukru w popularnym syropie glukozowo- fruktozowym, dodawanym do wielu produktów spożywczych, przede wszystkim słodyczy, napojów i dań przetworzonych. Na szkodliwość przekłada się jednak nie sama obecność cukru, lecz jego nadmierna ilość.

Pozytywna rola cukru

Skupmy się jednak na roli cukru jako węglowodanu będącego elementem naszej diety niezbędnym do utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Cukrem prostym, który spożywamy i który niezbędny jest dla pracy naszego organizmu jest glukoza. To właśnie glukoza, przy pomocy enzymu trzustkowego jakim jest insulina, dostaje się do komórek naszego organizmu. Wpływa więc na pracę naszych mięśni, wątroby, jak i komórek mózgowych. Glukoza ma więc pozytywny wpływ na pracę naszego mózgu. Sprawia, że jesteśmy bardziej skoncentrowani, łatwiej zapamiętujemy, a nawet lepiej kontrolujemy swoje emocje. Niezbędna jest więc do pracy naszego organizmu, stanowi dla niego źródło energii potrzebnej do wielu czynności, przede wszystkim oddychania. Glukoza i jej prawidłowy poziom we krwi, mają więc kluczowy wpływ na nasz metabolizm i pracę organizmu.

W celu pogłębienia swojej wiedzy dotyczącej cukru warto odwiedzić stronę https://uczymyjakslodzic.pl/fakty-i-mity-dotyczace-cukru/.

Niedobór też bywa szkodliwy

Im wydajniej pracujemy, tym wydajniej funkcjonuje nasz organizm, co prowadzi do zużywania surowców energetycznych, którymi to dla naszego organizmu są cukry. Sprawia to, że stajemy się bardziej zmęczeni, spada wtedy nasza wydajność, ciężko nam się skoncentrować, drżą nam ręce, bardziej się pocimy, jesteśmy bardziej nerwowi, a nasz nastrój staje się zły. Powodem tego samopoczucia, jest właśnie niski poziom cukru we krwi.

Jak ograniczyć przetworzony cukier?

Oprócz dostarczenia nam energii, cukry utrzymują na odpowiednim poziomie produkcję serotoniny zwanej tzw. hormonem szczęścia. Lubimy się czuć dobrze, dlatego nasz mózg „dopomina się” o cukier, stąd też łatwość uzależnienia się. Starajmy się więc zamiast wysoce przetworzonych słodkich przekąsek i pokarmów, przyjmować te naturalne, niezawierające sztucznych cukrów. Idealnie sprawdzą się świeże warzywa i owoce, zawierające glukozę
i fruktozę, a także migdały, orzechy i bakalie. Jako przekąska doskonale sprawdzi się jogurt. Zamiast sztucznie słodzonych jogurtów owocowych, wybierajmy te naturalne. Laktoza będąca głównym cukrem w nabiale, dodatkowo ułatwia przyswajanie wapnia i mikroelementów, prawidłowo wpływa również na mikroflorę jelitową, która spełnia funkcje immunologiczne dla całego organizmu. Ograniczmy również spożycie słodkich napojów. Jeśli chcemy, aby nasz napój był słodki, zamiast białego cukru używajmy naturalnych miodów.

Pamiętajmy więc, że naturalne cukry, są potrzebne naszemu organizmowi. Nie używajmy ich jednak w nadmiarze i zrezygnujmy ze stosowania sztucznych, przetworzonych cukrów, na rzecz tych naturalnych.