Światowa Organizacja Zdrowia całkiem niedawno wprowadziła nowe wytyczne dotyczące rekomendowanej ilości spożywanego cukru. Nowa rekomendacja wynosi ok. 6 łyżeczek cukru dziennie. Ciężko temu sprostać, biorąc pod uwagę, że dzisiaj cukier czai się wszędzie, a i nam ciężko zrezygnować ze słodkiej herbaty lub kawy.* Na szczęście istnieje naturalna, nieszkodliwa i super słodka substancja, dzisiaj już ogólnie dostępna – stewia. *
Stewia jest rośliną uprawianą głównie we wschodniej Azji, Ameryce Południowej i Środkowej. Jej słodkie właściwości odkryto już w 1899 roku, jednak dopiero 32 lata później udało się wyekstrahować z liści stewii substancję, która nadaje słodki smak roślinie. Substancja ta, nazywana po prostu stewią, nie zawiera kalorii i jest całkowicie bezpieczna dla naszego organizmu. Ponadto, w swojej najczystszej formie jest ona nawet 300 razy słodsza od cukru, a w tej dostępnej jako słodzik - 35 razy. Dlatego wystarczy kropla, aby nadać słodki smak potrawie czy napojowi. Pomimo swoich właściwości, stewia nie była używana w wyrobach spożywczych aż do 2008 roku, kiedy to FDA (Food and Drug Administration, Agencja żywności i leków) zaakceptowała ten środek jako dodatek do żywności. Wcześniej była dostępna tylko w sklepach ze zdrową żywnością w postaci zioła. W krajach Unii Europejskiej stewię można sprzedawać dopiero od 2011 roku. Na to opóźnienie prawdopodobnie miały wpływ koncerny cukrownicze, dla których stewia jest konkurencją nie do przebicia.
Stewia wygrywa z tradycyjnym cukrem na wszystkich możliwych polach. Przede wszystkim, nie zawiera żadnych kalorii, podczas gdy tylko łyżeczka cukru zawiera ich 20. Stewia wygrywa również ze sztucznymi słodzikami, przede wszystkim dlatego, że jest substancją naturalną, nieszkodliwą i dużo wydajniejszą. Ponad to, pomimo swojego bardzo słodkiego smaku nie podnosi ona poziomu cukru we krwi ani nie powoduje odkładania się tkanki tłuszczowej. Jej jedyną wadą jest to, że niewiele osób o niej wie. Jest ona bardzo mało popularna, z wiadomych względów.
Stewia, poza tym, że nie ma kalorii, nie wywołuje w naszym organizmie takich szkód jak zwykły cukier i jest 35 razy bardziej wydajna, ma również właściwości prozdrowotne. Zamiana zwykłego cukru lub sztucznych słodzików na stewię nie tylko zapobiega wielu chorobom i otyłości, ale również leczy.* Udowodniono naukowo, iż stewia reguluje nadciśnienie tętnicze, wspomaga leczenie cukrzycy typu 2 oraz ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze.* Stewię z powodzeniem można używać również do pieczenia i gotowania oraz długo przechowywać w kuchni, gdyż nie ulega fermentacji. Cena stewi może być nawet trzykrotnie wyższa, jednak biorąc pod uwagę jej wydajność jedno opakowanie wystarczy nam na bardzo długi czas.