Chyba każdy z nas wie, że cukier nie jest zdrowy.
Niestety, nie każdy potrafi z niego zrezygnować lub w znacznym stopniu ograniczyć go.
Większość z nas każdego dnia spożywa bardzo duże ilości cukru i nie chodzi tutaj o słodzenie kawy czy herbaty, ale o spożywanie produktów słodzonych, a także picie słodkich napojów.
Statystyki pokazują, że w ciągu roku średnio na osobę przypada konsumpcja aż 50 kg białego cukru.
Cukier możemy podzielić na kilka rodzajów.
FRUKTOZA – jest to cukier, który pochodzi z owoców.
SACHAROZA – to cukier produkowany z buraków cukrowych i z trzciny cukrowej.
GLUKOZA – to cukier występujący wraz z innymi cukrami w warzywach i owocach.
DEKSTROZA – jest cukrem prostym, który jest wydobywany syntetycznie ze skrobi.
MALTOZA – to cukier pochodzący ze słodu.
LAKTOZA – to tzw. cukier mleczny.
JAK CUKIER DZIAŁA NA NASZ ORGANIZM?
Cukier i jego nadmierne spożywanie może nam przynieść wiele przykrych konsekwencji zdrowotnych.
Oto kilka z nich:
- sprzyja próchnicy,
- obniża odporność,
- powoduje otyłość,
- ma zły wpływ na nerki,
- uzależnia,
- powoduje depresję,
- sprzyja schizofrenii,
- powoduje zawroty głowy i migreny,
- rozregulowuje gospodarkę hormonalną,
- podnosi poziom cholesterolu,
- zwiększa ryzyko zawału,
- zwiększa ryzyko chorób nowotworowych,
- osłabia wzrok,
- przyspiesza proces starzenia się skóry,
- zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2,
- powoduje wypadanie włosów.
Jaki widzicie powyżej, cukier może wywołać niemałe spustoszenie w naszym organizmie.
Dlatego bardzo ważne jest ograniczenie jego spożycia.
Warto także poznać zdrowsze zamienniki białego cukru.
STEWIA – jest kilkaset razy słodsza od cukru. Praktycznie nie ma kalorii.
Trzeba jednak nauczyć się jej używać bo można naprawdę przesłodzić.
Dosłownie szczypta stewii to 1 łyżeczka białego cukru.
Jeżeli chcesz użyć jej do przepisów to pamiętaj, że 7 łyżeczek stewii to 1 szklanka cukru.
SYROP Z AGAWY – ma ciekawy karmelowy posmak.
MIÓD – stosowany od setek lat. Zawiera mnóstwo witamin, antyoksydanty, cenne witaminy oraz białko.
SYROP KLONOWY – jest polecany osobom będącym na diecie. Jest mniej kaloryczny niż miód. Ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne.
KSYLITOL – jest pozyskiwany z kory brzozowej. Nie powoduje nagłego wzrostu glukozy we krwi.
Jeżeli chcesz poprawić stan swojego zdrowia to spróbuj chociaż na miesiąc zrezygnować ze wszystkich słodyczy, napojów gazowanych, soków z kartonu, ciast.
Jeżeli słodzisz kawę czy herbatę to przestań to robić.
Już po kilku dniach poczujesz ogromną różnicę jeżeli chodzi o samopoczucie.
Dodatkowo obwód Twojego pasa zmniejszy się.
Po miesiącu odstawienia cukru możesz spodziewać się samych korzyści.
KONIEC PODJADANIA
Pamiętaj, że słodkie przekąski napędzają apetyt.
Jeżeli Twoje posiłki będą zbilansowane, a Ty odstawisz cukier to ustabilizuje się poziom cukru we krwi, a Ty nie będziesz miała ochoty na podjadanie.
WIĘCEJ ENERGII
Spożywanie produktów o wysokiej zawartości cukru powoduje nagły skok energii, a następnie szybki jej spadek.
To właśnie przez to robimy się senni i rozkojarzeni.
Pamiętaj, że stabilny poziom cukru we krwi oznacza, że energia będzie się utrzymywać na stałym poziomie.
MNIEJSZY OBWÓD W PASIE
To, że odrzucisz cukier spowoduje, że zaczniesz chudnąć, ale i nie tylko.
Twoje jelita zaczną się oczyszczać ze złogów co spowoduje, że zmniejszą swoją objętość.
Pamiętaj, że cukier utrudnia trawienie, a także powoduje gromadzenie się zanieczyszczeń w jelitach.
ŁADNIEJSZA SKÓRA
Cukier ma zły wpływ na kolagen i elastyczność skóry.
Odstawiając cukier wspomożesz produkcję kolagenu i elastyny, czyli właśnie głównych substancji odpowiadających za jędrność skóry.
LEPSZY SEN
Pamiętaj, że nadmiar cukru we krwi ma negatywny wpływ na sen.
Przez częste, nagłe skoki cukru w ciągu dnia, nie wysypiamy się w nocy.