WTOREK: CHRUPIĄCY KURCZAK W POMARAŃCZOWEJ GLAZURZE

Agnieszka
Obiad
17.07.2019 9:28
WTOREK: CHRUPIĄCY KURCZAK W POMARAŃCZOWEJ GLAZURZE

Sos Sok z jednej pomarańczy Skórka starta z jednej pomarańczy 1 starty ząbek czosnku 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki cukru brązowego lub białego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny lub octu Przygotowanie: Danie pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie zaliczany jest do grupy kanonicznych potraw kuchni amerykańskiej, ale inspirowane jest kuchnią chińską, gdzie sposób smażenia różnych mięs, w tym ryb, w glazurze pomarańczowej jest bardzo popularny. W Stanach chrupiący kurczak w pomarańczowej glazurze nazywa się Orange chicken. Posiekany szczypior Panierka 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wytrawnego wina 2 łyżki wódki ¼ łyżeczki sody Wsyp 2 łyżki mąki ziemniaczanej, wlej 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wódki, 2 łyżki wytrawnego wina, 1/4 łyżeczki sody.. Liczba porcji: 2 Chrupiący kurczak w sosie pomarańczowym nie jest daniem chińskim, choć na sposób chiński jest podawany. Chrupiący kurczak wspaniale pachnie o smakuje pomarańczą, bo w ostatniej fazie smażenia chwilę dusi się w aromatycznej, słodkiej glazurze na bazie soku pomarańczowego. Krok 1 Osusz filety z kurczak, pokrój wzdłuż na paski, a następnie w poprzek na dość drobną kostkę (wielkości kęsa). W chrupiącym kurczaku w pomarańczach świetny jest sposób robienia panierki na bazie mąki ziemniaczanej. Jest też wino wytrawne (w oryginale chińskie wino ryżowe), którego też nie musicie dodawać jeśli nie macie wina w domu. Jeśli lubicie dania chińskie zajrzyjcie do zakładki kuchnia azjatycka na naszym blogu, gdzie m.in. znajdziecie przepis na błyskawicznego kurczaka w sosie słodko kwaśnym. Krok 4 Zlej z patelni olej, wytrzyj ją ręcznikiem, wstaw z powrotem na kuchenkę na średni ogień. Możesz też wrzucić odrobinę ciasta, w którym otoczony jest kurczak na tłuszcz. Chodzi o to, że ciasto jest lejące i szybki spływa w dół i na wierzchniej części mięsa zostanie go mało. Kurczaka wkładaj na olej szczypcami lub rękami, z małej wysokości, żeby nie rozbryzgiwać gorącego tłuszczu. Jeśli nie masz odpowiednio dużej patelni (28 cm), smaż kurczak partiami – panierka jest kleista i kawałki kurczaka zlepiają się ze sobą. Po wyłożeniu kawałków mięsa na tłuszcz, przesmaż je chwilę i od razu odwróć na drugą stronę. Przełóż mięso do misy z ciastem i dokładnie obtocz w nim kurczaka. Dokładnie obtocz je sosem gotuj mieszając, aż płyn odparuje i sos zmieni się w gęstą glazurę pokrywającą mięso.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/wtorek-chrupiacy-kurczak-w-pomaranczowej-glazurze/