Pieczone marchewki

Iza
Obiad
18.05.2018 15:48
Pieczone marchewki

Dip tahini: - 1 łyżka pasty tahini - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka sosu tariyaki - 1 łyżeczka syropu klonowego - 1 mały ząbek czosnku - 1 – 2 łyżki wody Składniki: - pęczek młodej marchewki - 1 łyżka oleju np.: rzepakowego - 1 łyżka syropu klonowego - 1 łyżka soku z cytryny - szczypta soli |Pieczone młode marchewki z dipem tahini| Jak zrobić pieczoną młodą marchewkę z dipem tahini, pistacjami i natką pietruszki? Dodatkowo: - garść posiekanych pistacji - 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry Z pęczka młodej marchewki odciąć natkę, pozostawiając około 3 cm kawałek zieleniny. Dziś pomysł na młode marchewki z piekarnika z dipem tahini, pistacjami i zielona pietruszką. |Pieczone młode marchewki z dipem tahini| Jak nie kochać wiosny, kiedy właśnie teraz można zajadać się młodymi, delikatnymi warzywami. Upieczone młode marchewki podawać z dipem tahini, posypane posiekanymi pistacjami i natka pietruszki. W miseczce wymieszać pastę tahini, sok z cytryny, sos tariyaki, syrop klonowy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewki piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 – 25 minut aż marchewki staną się miękkie i lekko zarumienione.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/2018/05/pieczone-mlode-marchewki-z-dipem-tahini.html