Wczoraj podzieliłam się z Wami przepisem na ciasto dyniowe z owocami i kruszonką, dziś pora na coś wytrawnego: zupę dyniowo – pomidorową z pieczonych warzyw. |Zupa dyniowo – pomidorowa z pieczonych warzyw| |Zupa dyniowo – pomidorowa z pieczonych warzyw| Składniki: - ok. 1 kg dyni np. hokkaido - 800 g żółtych pomidorów - 1 cebula - 1 główka czosnku - 1 łyżka dobrej jakości oliwy - ½ - 1 papryczki chili - 3 – 4 szklanki bulionu - 2 – 3 łyżki śmietany 12% - sól Dodatkowo: - prażona cebula - kozi twarożek - chili |Zupa dyniowo – pomidorowa z pieczonych warzyw| Piekarnik rozgrzać do temperatury 190oC. Dynię umyć i pokroić na mniejsze kawałki. |Zupa dyniowo – pomidorowa z pieczonych warzyw| Trudno jej się oprzeć! Jak ugotować zupę dyniowo – pomidorową z pieczonych warzyw? Zupę dyniowo-pomidorowa podawać z prażoną cebulą, kozim twarogiem i natką pietruszki. Dynię obrać ze skóry (jeśli to dynia Hokkaido można jej nie trzeba tego robić) oraz usunąć pestki. Warzywa zmiksować z bulionem, śmietaną i papryczka chili (użyjcie jej tyle ile lubicie). Jeśli ich nie macie smakować będzie także czerwonymi, ale kolor się zmieni.