1 szklanka kaniwy (canihua) Radix-Bis 1 szklanka wody 1 szklanka mleka kokosowego 50 g gorzkiej czekolady min. 70% 2-3 łyżki syropu klonowego/miodu 1 jajko garść truskawek garść płatków migdałowych Wykonanie: Do garnka wlewamy mleko kokosowe oraz wodę i podgrzewamy. Zapiekanka czekoladowa z kaniwy z dodatkiem truskawek i płatków migdałowych to pomysł na słodkie śniadanie lub deser. Rada: Jeżeli chcemy, aby zapiekanka miała gładką konsystencję ala pudding to przed wbiciem jajka, całość musimy zblendować na gładki mus, a następnie dopiero wbijamy jajko i mieszamy. Kaniwę można przyrządzać zarówno na słodko, jak i na słono, do sałatek, pasztetów, jako zagęstnik do zup i sosów. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kaniwa wchłonie cały płyn (około 15-20 min). Jest to bardzo zdrowa i niezwykle smaczna propozycja dla osób ceniących zdrowe odżywianie - bez glutenu i bez dodatku cukru, przygotowana na mleku kokosowym. Dodajemy syrop klonowy lub miód, mieszamy i próbujemy czy jest dobre na słodkość. Podajemy na ciepło lub na zimno.