Drukuj przepis Składniki ► twaróg chudy lub półtłusty [250 g / 1 kostka] ► miód [50 g / 2 łyżki] ► jajka [2 sztuki] ► mąka pszenna [70 g / 1/2 szklanki] ► olej/masło [10 g / 1 łyżka] ► soda oczyszczona [1 łyżeczka] ► ocet biały (winny, ryżowy) [1 łyżeczka] Dodatkowo ► aromat waniliowy [kilka kropel] – opcjonalnie Przygotowanie Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem i wymieszać z miodem i jajkami. Serniczki z patelni to rumiane placuszki na bazie twarogu inspirowane tradycyjnym przepisem popularnym w Rosji. Jeśli jednak wolicie wersję bezglutenową zapraszam na pankejki kokosowe lub placuszki z batatów :) Smażyć na rozgrzanym oleju/maśle przez 2-3 minuty z każdej strony do złotego koloru. W osobnym naczyniu wymieszać sodę z octem, aż całość zacznie się pienić i rozpuszczać.