Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym według diety dr Dąbrowskiej – potrzebne składniki : 1 średniej wielkości główki młodej kapusty (może też być zwykła, biała kapusta) 6 średniej wielkości marchewek lub 8 małych 2 korzeni pietruszki 2 cebul 2 ząbków czosnku 1/2 jabłka ½ pęczka selera naciowego (opcjonalnie) 3-4 garści szpinaku (opcjonalnie) 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego przypraw – u mnie jest to sól himalajska, pieprz ziołowy, słodka papryka, kurkuma, kminek mielony, papryka wędzona lub ostra Do przygotowania sosu będziecie potrzebować: 4 większych pomidorów przypraw – u mnie jest to sól himalajska, pieprz ziołowy, bazylia, oregano, kurkuma oraz słodka papryka Gołąbki warzywne – wykonanie krok po kroku: 1. Kapustę myjemy, wycinamy głąb, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i przez chwilkę gotujemy, aż zmięknie. Tym razem będzie to jarska odsłona jednego z największych klasyków kuchni polskiej, czyli gołąbki warzywne 😉 Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię gołąbki, zarówno te klasyczne, z ryżem i mięsem mielonym oraz te z kaszą gryczaną i grzybami. Pomidory myjemy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, dodajemy odrobinę wody i przez chwilę dusimy, aż zmiękną i zrobi się z nich sos. 11. Gotowe gołąbki warzywne układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 20 – 30 minut. Nie mogłam więc sobie odmówić gołąbków na obecnej diecie i muszę przyznać, że jest to jedno z moich ulubionych dań, które przygotowuję praktycznie co tydzień. 2. Kiedy będzie już miękka, wyciągamy pojedyncze liście i układamy jeden na drugim na wypukłym naczyniu, np. na misce. Nasze gołąbki warzywne z sosem pomidorowym według diety dr Dąbrowskiej, są już gotowe. A jeśli szukacie pomysłów na podwieczorek lub słodki obiad, polecam ryż z kalafiora z jabłkami: Mam nadzieję, że taka jarska wersja gołąbków przypadnie Wam do gustu 😉 Koniecznie dajcie znać, czy lubicie gołąbki i czy kiedykolwiek mieliście okazje jeść je w wersji warzywnej. Po upływie 20 – 30 minut wyciągamy gołąbki warzywne z piekarnika. 7. W międzyczasie myjemy szpinak, odcinamy ogonki i blanszujemy na patelni z odrobiną wody. 🙂 Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej) Dzisiaj mija piąty tydzień mojej diety, czy jak kto woli postu według zasad dr Ewy Dąbrowskiej, czas więc na kolejny przepis.