Do metalowej miski ( tej z zamrażarki) wlewamy śmietanę, dodajemy cukier, oliwę i pokruszony na naprawdę małe kawałeczki ser, dokładnie całą zawartość mieszamy trzepaczką- uwaga nie przesadzamy, bo wyjdzie nam bita śmietana :( lub jak przesadzimy bardziej to słodkie masło serowe ;) Misę wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę, wyciągamy, mieszamy masę, wkładamy na kolejne 2 godziny i znowu wyjmujemy i mieszamy. Po pierwsze schładzamy śmietankę ( tak co najmniej 2 godziny w lodówce ), na ten sam czas do zamrażalnika wkładamy metalową miskę w której będziemy przygotowywać lody. Myślałam czy nie dodać im na przykład rozmarynu, ale stwierdziłam w końcu, że na pierwszy raz zrobię najprostszą wersję i zobaczymy :) Zrobicie je w domu bez użycia maszynki do lodów, więc tak naprawdę każdy może je zrobić. Przepis zatem : Lody z gorgonzolą 500 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki oliwy extra vergine 150 gram gorgonzoli piccante miska metalowa Te w Lanckoronie były z orzechami włoskimi, a moje z dodatkiem pysznej oliwy.