Puszyste i mięciutkie pączki z jabłkami - Najlepsze!

Krzysztof
Przepisy
01.02.2015 7:34
Puszyste i mięciutkie pączki z jabłkami - Najlepsze!

Składniki: 70 ml ciepłego mleka 300 g mąki 50 g świeżych drożdży 50 g cukry trzcinowego 40 g margaryny 1 jajko 1 łyżeczka spirytusu lub octu szczypta soli 2 duże jabłka cukier puder do oprószenia ok 1 l oleju do smażenia Porcja ok 20 pączków Przygotowanie: W misce skruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru i odrobiną mąki, dodać 20 ml mleka i zamieszać roszczyn - zostawić na 20-30 min. W między czasie obieramy jabłka, oczyszczamy z gniazd i tniemy na małą kosteczkę, łączymy z ciastem i formujemy kulki, które układamy na czystej ściereczce i pozostawiamy jeszcze na 10-15 minut aby wyrosły. Smażymy na rozgrzanym oleju temperatura ok 175 C, 2 minuty pod przykryciem z jednej strony, następnie 2 minuty z drugiej strony bez przykrycia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niezlymlynek.blogspot.com/2015/02/paczki-z-jabkami.html