Poznaj genialne triki najlepszych szefów kuchni! Dzięki nim gotowanie stanie się o wiele łatwiejsze
Papryczki chili
Jeśli lubisz smak chili, ale ich stopień ostrości jest zbyt mocny – usuń pestki. To właśnie w nich jest najwięcej ostrości.
Gotowanie warzyw – w zimnej, czy ciepłej wodzie?
Jeśli chcesz ugotować warzywa, a nie masz pewności, czy włożyć je do zimnej wody i zagotować, czy wrzucić od razu na wrzątek, zapamiętaj prostą zasadę: warzywa rosnące pod ziemią zalewamy zimną wodą i następnie gotujemy; warzywa rosnące nad powierzchnia zimie wrzucamy do wrzątku.
Ubijanie białek
Aby sprawdzić, czy białka są dobrze ubite – przechyl miskę z masą do góry nogami. Jeśli są prawidłowo ubite, masa nie wyleci.
Więcej witamin w buraku
Jeśli lubisz sałatki z burakiem, wybierz jego zdrowszą wersję. Zamiast gotować, upiecz buraki w folii.
Solenie sałatki
Zawsze sól sałatkę zanim dodasz sos lub oliwę. W przeciwnym razie sól się nie rozpuści do końca.
Sekret idealnego ciasta
Jeśli masz wątpliwości, co do proporcji danego ciasta, wykorzystaj tą zasadę. Masa cukru powinna odpowiadać masie mąki, a masa jajek masie masła lub margaryny.
Jak uniknąć grudek w pure ziemniaczanym?
Wystarczy, że dodasz do gotujących się ziemniaków szczyptę sody oczyszczonej i łyżeczkę mleka. Ziemniaki wyjdą mięciutkie i gładkie.
Makaron z sosem
Jeśli masz zamiar ugotować makaron z sosem, nigdy nie dodawaj do wody na makaron oliwy z oliwek, lub oleju. To sprawi, że sos nie przyklei się odpowiednio do makaronu.
Trik na mielone z cebulą
Idealne mielone z cebulą możesz przygotować w nietradycyjny sposób. Podsmaż cebulę, a następnie zmiel ją razem z mięsem. Taki zabieg daje niepowtarzalny smak i unikasz większych kawałków cebuli w kotletach.