Genialne triki najlepszych szefów kuchni! Dzięki nim gotowanie stanie się o wiele łatwiejsze

Agnieszka
Kulinaria
09.10.2018 16:02
Genialne triki najlepszych szefów kuchni! Dzięki nim gotowanie stanie się o wiele łatwiejsze

Poznaj genialne triki najlepszych szefów kuchni! Dzięki nim gotowanie stanie się o wiele łatwiejsze

Papryczki chili

Jeśli lubisz smak chili, ale ich stopień ostrości jest zbyt mocny – usuń pestki. To właśnie w nich jest najwięcej ostrości.

Zdjęcie Genialne triki najlepszych szefów kuchni! Dzięki nim gotowanie stanie się o wiele łatwiejsze #1

Gotowanie warzyw – w zimnej, czy ciepłej wodzie?

Jeśli chcesz ugotować warzywa, a nie masz pewności, czy włożyć je do zimnej wody i zagotować, czy wrzucić od razu na wrzątek, zapamiętaj prostą zasadę: warzywa rosnące pod ziemią zalewamy zimną wodą i następnie gotujemy; warzywa rosnące nad powierzchnia zimie wrzucamy do wrzątku.

Ubijanie białek

Aby sprawdzić, czy białka są dobrze ubite – przechyl miskę z masą do góry nogami. Jeśli są prawidłowo ubite, masa nie wyleci.

Więcej witamin w buraku

Jeśli lubisz sałatki z burakiem, wybierz jego zdrowszą wersję. Zamiast gotować, upiecz buraki w folii.

Zdjęcie Genialne triki najlepszych szefów kuchni! Dzięki nim gotowanie stanie się o wiele łatwiejsze #2

Solenie sałatki

Zawsze sól sałatkę zanim dodasz sos lub oliwę. W przeciwnym razie sól się nie rozpuści do końca.

Sekret idealnego ciasta

Jeśli masz wątpliwości, co do proporcji danego ciasta, wykorzystaj tą zasadę. Masa cukru powinna odpowiadać masie mąki, a masa jajek masie masła lub margaryny.

Jak uniknąć grudek w pure ziemniaczanym?

Zdjęcie Genialne triki najlepszych szefów kuchni! Dzięki nim gotowanie stanie się o wiele łatwiejsze #3

Wystarczy, że dodasz do gotujących się ziemniaków szczyptę sody oczyszczonej i łyżeczkę mleka. Ziemniaki wyjdą mięciutkie i gładkie.

Makaron z sosem

Jeśli masz zamiar ugotować makaron z sosem, nigdy nie dodawaj do wody na makaron oliwy z oliwek, lub oleju. To sprawi, że sos nie przyklei się odpowiednio do makaronu.

Trik na mielone z cebulą

Idealne mielone z cebulą możesz przygotować w nietradycyjny sposób. Podsmaż cebulę, a następnie zmiel ją razem z mięsem. Taki zabieg daje niepowtarzalny smak i unikasz większych kawałków cebuli w kotletach.