Syrop z pędów sosny Składniki: młode pędy sosny cukier Wykonanie: Zebranych pędów nie płuczemy, ani nie obieramy. Pędów nie wyrzucamy, zrobimy z nich pyszną sosnówkę, czyli nalewkę z pędów sosny. Na blogu znajdziecie także przepis na sosnówkę, czyli nalewkę z pędów sosny. Pamiętajcie, że każdy pęd to nowa gałązka drzewka, nie można więc urywać wszystkich pędów z jednego drzewka, tylko graniczyć się do kilkunastu (w zależności od tego jak duża jest sosenka). Na blogu znajdziecie także przepis na Młode pędy sosny pełne są olejków eterycznych, wykazujących działanie wykrztuśne, odkażające i rozgrzewające. Kwiecień i początek maja, to najlepszy moment na zrobienie syropu z pędów sosny. Gdy syrop nabierze bursztynowego koloru, odcedzamy pędy, wyciskamy z nich syrop, a płyn przelewamy do wyparzonego słoika lub butelki.