MAJÓWKA: DOMOWY KECZUP Z OBNIŻONĄ ZAWARTOŚCIĄ CUKRU

Agnieszka
Obiad
02.05.2018 8:37
MAJÓWKA: DOMOWY KECZUP Z OBNIŻONĄ ZAWARTOŚCIĄ CUKRU

Składniki: - Opakowanie pasaty pomidorowej (400 g) - 1 łyżka przecieru pomidorowego - Mała cebula - Ząbek czosnku - 2 łyżki oleju - 2 łyżki cukru brązowego - 1/4 szklanki octu winnego - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki utartych ziaren gorczycy - 1/3 łyżeczki cynamonu - 1/3 łyżeczki ziela angielskiego w proszku - 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (pomiń w wersji łagodnej) Przygotowanie: Krok 1 Domowy keczup o obniżonej zawartości cukru My przygotowując domowy keczup na majówkę zeszliśmy do 2 łyżek cukru na opakowanie passaty. Z domowym keczupem jest jeszcze jedna fajna sprawa: można samemu decydować jaki ma mieć smak, jak ma być ostry, czy bardziej słodki lub kwaskowaty. Mimo obniżenia zawartości cukru nasz keczup wciąż jest pyszny, lekki, lekko kwaskowaty z delikatnie wyczuwalną nutą cynamonu. W lodówce możesz przechowywać domowy keczup przez 2 tygodnie. Nie kupuj keczupu – zrób własny, domowy keczup, zdrowszy i smaczniejszy niż ze sklepu! Jednak robiąc domowy keczup sami decydujecie ile cukru dodać. Co jest w keczupie kupionym w sklepie? Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju. Oprócz glutaminianu i innych E-250 – cukier i jeszcze raz cukier. Zagotuj, a następnie zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny. Niestety, bez cukru keczupu zrobić się nie da.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/majowka-domowy-keczup/