Przepis ➡ na sos do pizzy Dodatki do pizzy: 15 g salami 15 g boczku wędzonego 100 g pieczarek 500 g sera żółtego mozzarella 1 świeża papryczka chili 100 g twardego sera dojrzewającego (parmezan lub jantar) rukola lub inne ulubione dodatki Sos czosnkowy: 10 łyżek jogurtu lub śmietany 18% 3 łyżki dobrego majonezu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii Ciasto na spód do pizzy: 500 g mąki pszennej typ 405 lub 450 300 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 10 g soli (płaska łyżeczka) 1 łyżeczka oliwy 1/2 łyżeczki cukru do zaczynu Sos czosnkowy do pizzy: Oregano i bazylię zalać w kubeczku na około 10 minut 2 - 3 łyżkami gorącej wody, następnie odcedzić wodę i zioła dodać do śmietany wymieszanej z majonezem. Z ilością dodatków nie należy przesadzać, a szczególnie z takimi, które zawierają w sobie dużo wody, gdyż nawet najlepiej wyrobione ciasto ich nie udźwignie, a po upieczeniu pizza będzie przemoczona. Pizza będzie dobrze wypieczona, jeśli będzie pieczona krótko, ale w wysokiej temperaturze, moją piekłam w piekarniku 7 - 8 minut w 230 stopniach C. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, aby był łagodniejszy, można przed przeciskaniem pokroić w plasterki i namoczyć na kilka minut w odrobinie oliwy z oliwek. Ciasto na pizzę: Drożdże rozdrobnić do kubeczka z 100 ml ciepłej wody (niegorącej), dodać cukier i łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu, aby podwoiły swoją objętość. Przepis na pizzę domową z salami: (na 3 - 4 cienkie spody o średnicy 25 cm - 30 cm) Ostatnio robiłam dwa rodzaje pizzy jedna z dodatkiem pikantnego salami, pieczarek i świeżej papryczki chili, a druga z boczkiem, pieczarkami i papryczką chili, oczywiście każda z sosem pomidorowym i żółtym serem mozzarella. Z ciasta formować cienkie (0,5 cm) spody o średnicy 25 - 30 cm, jeśli ma być grubszy spód to 1 cm. Pizzę położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub specjalny kamień do pizzy i piec w nagrzanym do 230 stopni C piekarniku 7 - 8 minut. Ciasto posmarować cienką warstwą sosu pomidorowego pozostawiając 1 cm brzeg i posypać pokrojonym w 1 cm kostkę serem mozzarella.