Domowa lemoniada Drukuj przepis Składniki ► cukier, ksylitol lub miód [1/2 szklanki] ► sok z cytryny [3/4 szklanki lub sok z 3 średnich cytryn) Dodatkowo ► woda [1/2 szklanki wrzątku + 4 szklanki zimnej wody] ► ewentualnie dodatkowe, ulubione owoce Przygotowanie Pół szklanki cukru, krylitolu lub miodu zalać połową szklanki wrzątku i mieszać do uzyskania całkowicie jednolitego syropu. Do klasycznej lemoniady można dodać ok. pół szklanki soku z ulubionych owoców lub szklankę zblendowanych lub rozgniecionych owoców (np. truskawek, malin). Gotowy, wystudzony syrop połączyć z sokiem z cytryny i 4 szklankami zimnej wody. Do bazowej lemoniady cytrynowej wystarczy dodać rozgniecione owoce lub wyciśnięty z nich sok. Domowa lemoniada to gwarantowany sposób na podbicie serc gości, którzy wpadają na grilla i idealny sposób na letnie orzeźwienie.