Mam nadzieję, że lubicie buraczki na ciepło tak, jak ja i często je przygotowujecie 😋 Składniki: (2 - 3 porcje) - 1 kg buraków - 1 małe jabłko - 1 duża cebula - 1 ząbek czosnku - 3 łyżeczki majeranku - 1 łyżka octu jabłkowego - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżeczka cukru - 1 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego - sól i pieprz naturalny do smaku - olej do smażenia - Do buraków dodać cukier, ocet jabłkowy, sok z cytryny, majeranek, pieprz ziołowy i smażyć jeszcze przez około 10 minut, po czym przyprawić do smaku pieprzem naturalnym i solą. Smażyć ciągle mieszając przez około 20 minut, w trakcie dodać jeszcze kilka łyżek oleju, aby buraki się nie przypaliły. Buraki powinny mieć zachowaną strukturę wiórków z tarki, dlatego bardzo długo ich nie smażyć, gdyż powstanie zbyt miękka forma papki. - Buraki bez obierania ugotować do miękkości, następnie po wystudzeniu obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.