Składniki: - 5 jajek - 1 szkl.mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 szkl cukru +4 łyżki - 1/3 szkl.oleju - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 750 ml mleka +3 łyżki - 2 budynie waniliowe - 100 g masła - sok z 1 cytryny+2 łyzeczki - 2 tabliczki białej czekolady - 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki - 4-5 gruszki - 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Białka ubijamy ,dalej miksując dodajemy szkl. Pierwszy blat ciasta smarujemy połową dżemu i wylewamy 3/4 masy budyniowej,przykrywamy drugim blatem i smarujemy reszta dżemu i wylewamy na wierzch resztę masy na to nasze karmelizowane gruszki,na wierzch roztapiamy pozostała czekoladę z 3 łyżkami mleka(ja roztapiam przez 20-30 sekund w mikrofali,ale można również w kąpieli wodnej),polewamy po wierzchu nasze ciasto i schładzamy w lodówce. Następnie miksujemy masło i dodajemy budyń i miksujemy aż powstanie gładka masa(nie przejmujcie się jak będzie trochę rzadsza niż zwykle). Gruszki obieramy,kroimy w kostkę i zalewamy sokiem z 1 cytryny ,dodajemy cynamon dokładnie mieszamy. Budynie gotujemy w 750 ml mleka,następnie do gorącego budyniu dodajemy 2 łyżki soku z cytryny i pół tabliczki czekolady,mieszamy dokładnie i zostawiamy do ostygnięcia.