Składniki: Na kruche ciasto (pierwsza warstwa): 250 g mąki krupczatki 150 g miękkiego masła 1 jajko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Na masę jabłkową (2 warstwa): 1 kg jabłek 110 g cukru 1 galaretka cytrynowa 100 ml wrzątku Na masę makową (3 warstwa): 250 g suchego maku 150 g cukru 3 łyżki masła 2 jajka 3 łyżki kaszy mannej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 ml mleka 200 g bakalii Na masę orzechowa (4 warstwa): 125 ml mleka 150 g cukru 150 g orzechów włoskich 200 g masła 1 łyżka spirytusu 150 g czekolady 70 ml śmietany kremówki wyłączonych Robimy trzecią warstwę, makową:Mak odciskamy z wody na gazie lub pieluszce tetrowej i przekręcamy przez maszynkę na najdrobniejszym sitku(jak nie nacie takiego to musicie przekręcić 2 razy).Przekręcony mak, przekładamy do garnka dodajemy pozostałe składniki oprócz bakalii i podgrzewamy na średnim ogniu cały czas mieszając przez około 8 minut po tym czasie dodajemy bakalie mieszamy dokładnie i przekładamy od razu na masę jabłkową ,wyrównujemy wierzch. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,przełożyć do garnka dodać cukier i dusić na średnim ogniu przez kilka minut ,w tym czasie rozpuścić galaretkę w 100 ml wrzątku i dolać na koniec dojuż jabłek. Zapraszam również na moje inne przepisy na ciasta: Na polewę:Przygotowanie:Przygotowanie zaczynamy od zalania suchego maku wrzątkiem i odstawienia ,najlepiej na całą noc. W tym celu zagniatamy wszystkie składniki na gładką masę i wykładamy nią blaszkę o wielkości 24 na 28 cm ,nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Do rondla wlewamy mleko dodajemy cukier i orzechy włoskie posiekane drobno, mieszamy aż się zagotuje i następnie gotujemy jeszcze przez cztery- pięć minut ,po tym czasie dodajemy masło mieszany jeszcze kilka minut na małym ogniu aż się wszystko rozpuści .Wyłączamy Na drugi dzień robimy pierwszą warstwę ciasta czyli kruche ciasto. Jak masa wystygnie przekładamy na kruche ciasto i wyrównujemy ,odstawiamy do lodówki, żeby stężała. Do plastikowej miseczki wrzucamy drobno posiekaną czekoladę i śmietanę kremówkę ,wstawiamy miseczkę do mikrofalówki na ok 20-30 sekund. gaz i jak odrobinę przestygnie, przelewamy na warstwę makową.