English version Thai salmon soup (4-6 servings) Ingredients: 2 tbsp coconut oil 2 tbsp butter 4 whole garlic cloves 3 tbsp fresh ginger, cut in strips 1 onion, diced 1 chilli pepper, chopped 1 tablespoon olive oil 1 tablespoon sugar 2 cans x 400 ml coconut milk 3 cups chicken stock 2 tablespoons fish sauce ½ red bell pepper, thinly sliced 3 medium potatoes, diced 3 tablespoons peanut butter 100 g oyster mushrooms, thinly sliced 2 tbsp fresh cilantro, chopped, several whole leaves for garnish 250 g salmon, boneless, skinless, chopped into bite size pieces salt and pepper Preparation: In a food processor combine 1 tbsp of the coconut oil, butter, garlic, ginger, onion and chilli pepper, mix to a smooth paste add the olive oil at the end of the process. Składniki: 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki masła 4 całe ząbki czosnku, obrane 3 łyżki świeżego imbiru, posiekanego 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 papryczka chilli, z grubsza posiekana 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka cukru 2 puszki x 400 ml mleka kokosowego 3 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki sosu rybnego ½ czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie plasterki 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 3 łyżki masła orzechowego 100 g boczniaków, pokrojonych w cienkie plasterki 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej, plusk kilka całych liści do dekoracji 250 g łososia, bez ości i skóry, pokrojonego w mniejsze 1 cm paski lub grubszą kostkę sól i pieprz Przygotowanie: W pojemniku blendera umieść 1 łyżkę oleju kokosowego, masło, czosnek, imbir, cebulę i chili i zmiksuj na gładką pastę dodając pod koniec oliwę z oliwek. Przygotowanie Tefal Companion: W misie Tefal Companion wyposażonej w ostrze ultrablade umieść 1 łyżkę , masło, czosnek, imbir, cebulę, oliwę i chili i zmiksuj przy prędkości 12 przez 1 minutę, od czasu do czasu zdejmując masę z boków misy. Preparation for Tefal Companion: In a bowl fitted with ultrablade place1 tbsp of the coconut oil, butter, garlic, ginger, onion, oil and chilli pepper and mix on speed 12 for 1 minute, scraping sides of the bowl form time to time. Add the sugar, stir and cook another minute. Add the coconut milk, chicken stock and fish sauce, stir, cover, bring to the boil and reduce the heat to medium-low. Simmer 10 minutes stirring occasionally, add the vegetables and continue simmering about 15 minutes until soft. Rozgrzej resztę oleju kokosowego w średnim rondlu na średnim ogniu, włóż pastę i smaż przez 5 minut często mieszając. Add the coconut milk, chicken stock, fish sauce and the vegetables and start P2 slow cook program for 20 minutes. Zamień ultrablade na mieszadło, dodaj cukier i uruchom program Slow Cook P1 na 5 minut. Dodaj masło orzechowe, grzyby, łososia i kolendrę i uruchom program Slow Cook P1 na 5 minut. Pyszna i aromatyczna zupa w stylu tajskim na mleku kokosowym z łososiem i boczniakami z pewnością zadowoli amatorów egzotycznych smaków. Dodaj mleko kokosowe, bulion drobiowy i sos rybny, wymieszaj, przykryj, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Add peanut butter, sliced mushrooms, salmon and cilantro and cook for 5 minutes.