Domowy chleb na drożdżach - prosty przepis Składniki na domowy chleb na drożdżach 1 kg mąki 1 l ciepłej wody 3 - 5 dag drożdży 0,5 szklanki otrębów pszennych po 5 łyżek ulubionych dodatków, na przykład ziaren słonecznika, płatków owsianych, czarnuszki, siemienia lnianego, żurawiny, pokrojonych suszonych śliwek itp. 1,5 łyżki soli 1 łyżeczka cukru Czy wiesz jaką mąkę wybrać do pieczenia chleba? Przepisów na domowy chleb jest mnóstwo, ale ten który dziś prezentuję jest sprawdzony - chlebek wychodzi pyszny, a przygotowanie go nie sprawia żadnych trudności. Jeżeli do chleba dodajemy suszone owoce (na przykład żurawinę) na razie nie dodajemy ich do mieszanki. Chleb pieczony w domu to chleb specjalny, wyjątkowy, taki który smakuje każdemu w rodzinie. Chleb pieczemy ok. 1 godz. 15 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Dwie keksówki smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką i przekładamy do nich nasze ciasto na chleb.