Ciasto drożdżowe BEZ WYRASTANIA – placek Pięknej Kobiety

Zjem
Ciasta
26.04.2018 14:49
Ciasto drożdżowe BEZ WYRASTANIA – placek Pięknej Kobiety

Ciasto drożdżowe bez wyrastania – porady: – ciasto wyrabiaj ręcznie – nawet nie patrz na mikser 🙂 – pamiętaj, aby piekarnik był ustawiony na grzanie góra-dół, – możesz dodać inne owoce, np. śliwki, ale obtocz je w mące i połóż skórką do góry na placku, – odradzam mrożone owoce, bo ciasto nie wyrośnie, – ciasto drożdżowe świetnie smakuje też bez owoców, tylko z kruszonką – to ulubiony wariant mojego męża 🙂 – jeśli potrzebujesz na już 2 blachy ciasta, to z tego przepisu śmiało je przygotujesz i co ważne równocześnie upieczesz w piekarniku – czas pieczenia i temperatura bez zmian. 🙂 Składniki – 1 blacha: Ciasto: Pół kg mąki 2 jaja, 1 białko pół kostki drożdży, pół kostki masła, 3 łyżki oliwy, 1 szk. mleka, pół szkl. Ciasto wyłóż na blachę z papierem do pieczenia – będzie dość płaskie i tak ma być (wyrośnie podczas przygotowywania kruszonki i jabłek, a później w piekarniku). cukru lub innego słodziwa Obłożenie: 4 duże jabłka, 2 łyżki cynamonu, Kruszonka: 1 żółtko, pół cukru waniliowego, 1/4 kostki masła, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół szkl. Ale wracając do ciasta – jest niezwykle szybkie, ekstremalnie wyrasta w piekarniku, więc nie musisz się bawić w drożdżowe zaczyny, mieszanie i czekanie. mąki Przygotowanie: I. Ciasto: Włącz piekarnik na 180°C – bez termoobiegu. Składniki podwajasz, tylko 1 białko zostaje w cieście bez zmian, a w kruszonce 1 żółtko. Mleko podgrzej razem z cukrem, gdy będzie letnie dodaj drożdże – całość wymieszaj. Pieczenie: Ciasto posyp mąką i rozsmaruj na nim jabłka, a na koniec dodaj kruszonkę. Zobacz też inne przepisy z wykorzystaniem drożdży: https://zjem-cie.pl/babka-drozdzowa-idealna-nie-tylko-na-wielkanoc/ Pozdrawiam smacznie 🙂 Anna Lena ze Zjem Cię! (Odwiedzono 14 280 razy, 2 wizyt dzisiaj) Ten przepis jest klasyczny, a ciasto drożdżowe bez wyrastania pyszne!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjem-cie.pl/ciasto-drozdzowe-bez-wyrastania/