Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Zjem
Boże Narodzenie
04.01.2019 13:07
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

! Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami – przepis Składniki – ciasto: 600 g mąki, 250 ml mleka, 20 g świeżych drożdży, 60 g masła, 2 jajka, 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki cukru lub miodu rozmącone jajko lub 1/4 szkl. Ciasto podziel wówczas na 2 części i rozwałkuj je na 2 okrągłe placki o grubości 1-go cm. Grzyby opłucz na sicie, następnie zalej je zimną wodą i odstaw na kilka godzin lub na całą noc. Rozmrażanie pasztecików Zamrożone paszteciki połóż na talerzyku, w temperaturze pokojowej dojdą do siebie w maksymalnie 2 godziny. Ciasto drożdżowe: Drożdże i cukier rozpuść w 1 szkl. letniego mleka i odstaw na bok do wyrośnięcia. Na tym etapie paszteciki mogą się już dotykać – to nie zaszkodzi ich urodzie:) Ważne, aby paszteciki w tym czasie nie dotykały się, bo się skleją, a tego nie chcemy. Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami to hit wszelkich imprez, więc nie może ich zabraknąć w Sylwestra. mleka + trochę maku do ozdoby pasztecików Składniki – farsz 600 g kiszonej kapusty, 50-100 g suszonych grzybów (ja dałam 50 g) Można je również podgrzewać w piekarniku – 10 minut w 150ºC dobrze im zrobi. Finał: Ciasto drożdżowe podziel na 2 równe części i rozwałkuj w kształt prostokąta. Podziel ciasto na trójkąty i nakładaj na nie farsz i zawijaj od szerszej strony. Nałóż na nie farsz i zwiń, jak roladę, a następnie pokrój w 5-centymetrowe krążki. Kapustę i grzyby razem z wodą, w której się moczyły przełóż do garnka i gotuj do miękkości kapusty. Paszteciki piecz ok 20-25 min w 180ºC grzałka góra-dół – aż się zarumienią. Świeżo przygotowane i wystudzone paszteciki połóż na deseczce wyłożonej folią spożywczą i włóż je do zamrażarki. Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami – rady*: Połącz ze sobą kapustę z grzybami i podsmażoną cebulkę – wymieszaj i dopraw solą i pieprzem według swoich preferencji. Ja najczęściej stawiam je obok kuchenki, na której coś się gotuje :).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://zjem-cie.pl/paszteciki-drozdzowe-z-kapusta-i-grzybami/