Pierogi z serem na słodko – przepis: Składniki – ciasto: 350g mąki pszennej + odrobina do podsypania, 1 jajko, 180-220 ml przegotowanej gorącej wody, łyżka soli, łyżka oleju rzepakowego Składniki – farsz: 400g białego sera, 1 żółtko, sól, 1 cukier waniliowy lub 2 łyżki ksylitolu/cukru kokosowego Do ozdoby roztopione masło i świeża mięta, która cudownie podkręci smak sera Przygotowanie: Mmmm, pycha!!! 🙂 Pierogi z serem na słodko to dla mnie ideał obiadowy. Pierogi z serem na słodko to zdecydowanie mój faworyt wśród obiadów bezmięsnych. Jeśli na któreś z powyższych pytań odpowiedziałaś TAK, to pozwól, że zaproponuję Ci moją najnowszą książkę Bez marnowania. Dziś zapraszam pierogi z serem na słodko. Szukasz pomysłu na dania z tego co aktualnie masz w lodówce? Gotowe pierogi odłóż na czysty ręcznik i nakryj je, aby nie zeschły. Teraz czas na ciasto, do miski wsyp przesianą mąkę, sól, wbij jajko i dorzuć olej. Ciasto umieść na stolnicy i wyrabiaj tak długo, aż będzie gładkie (to zajmie Ci tylko chwilę). Przepis jest prosty i sprawdzony, bo przetestowany przez 3 pokolenia kobiet w mojej rodzinie – moją babcię, mamę i mnie. Do teraz oblizuję się na samą myśl o maminych pierogach. Dodaj jej tylko tyle, aby powstało nie lepiące się do dłoni ciasto.