Syrop Pini z młodych pędów sosny

Nawoja
Przetwory
26.04.2018 11:31
Syrop Pini z młodych pędów sosny

Serdecznie zachęcam do zrobienia syropu! - litrowy słoik młodych pędów sosny (o długości ok. 7-9 cm) - 10-12 łyżek cukru - 60-100 ml alkoholu (spirytusu, brandy, wódki, rumu, whiskey)* * pomińcie, jeśli z syropu będą korzystać dzieciŚwieże pędy oczyszczamy i kroimy na ok 2 cm kawałki. Zaczynamy przetwarzanie! Wraz z nadejściem wiosny czekam na dobrodziejstwa, jakie daje nam otoczenie i zabieram się w zamykanie ich w słoiki. Jednym w pierwszych przetworów jest syrop z mniszka lekarskiego i właśnie z młodych pędów sosny. Słoik odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na ok. 2 tyg. (można dłużej, do 4 tyg.). Gdy wybierzecie się na zbiory polecam zaopatrzyć się w rękawiczki i torebki jednorazowe oraz ostry nożyk/okulizator. Niesamowity zapach zrywanych młodych pędów przywodzi mi na myśl świeżość, witalność i przywraca mi chęci do życia po śnie zimowym. A jeśli już to zrobicie, to nie wyrzucajcie pędów - przełóżcie je do innego naczynia i przechowujcie w lodówce. Pędy zbieramy od końca kwietnia do ok. połowy maja (w zależności od regionu).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.my-caprice.pl/2018/04/syrop-z-modych-pedow-sosny.html